Bergamot

 

 

 

 

 

Als je de geur van Bergamot ruikt, waan je je even weer terug in de zomer…
Veel zonnebrandmerken worden opgefrist met Bergamot! Toch moet je wel oppassen voor je huid in de zon, als je Bergamotolie opbrengt. Je gevoeligheid voor ultraviolet licht of de zon vergroot, dus je kunt vooral met deze zuivere Bergamotolie beter helemaal NIET in de zon, als je niet wilt verbranden.

Maar juist in die donkere dagen kan Bergamot je opvrolijken en sterken en ervaar je minder stress. Citrusvruchten zijn allemaal een soort zonnetje verpakt in sappig en verfrissend fruit. Ze hebben ook veel zon nodig om te groeien en geven die een beetje terug, soort van.  Zoals alle Essentiële oliën is Bergamot antibacterieel, schimmelwerend, anti-virus en tegen parasieten, maar Bergamot is ook krampstillend, pijnstillend, ontstekingsremmend en vooral gericht tegen de bacteriën staphylo- en streptokokken. (Die o.a. hoest, keelpijn, keel- en luchtweginfecties veroorzaken) Dus wel heel fijn om in huis te hebben als zelfhulpmiddel, vooral in de herfst en winter. Want ook bij koorts zal deze olie helpen te verkoelen en de koorts verminderen.

LEKKER SLAPEN EN MINDER STRESS

Als je Bergamot ’s avonds onder je voeten smeert en/of een paar druppels (in water) in een diffuser de lucht laat zuiveren, zal je ervaren dat je rustiger en dieper slaapt en beter tegen stress bestand bent. Ook bij nare dromen kalmerend. Je darmen worden er rustiger van en je zult meer emotioneel evenwicht ervaren omdat stress in allerlei vormen, dus zowel emotionele stress als mentale of prestatie stress zullen verminderen.

HORMONALE ONDERSTEUNING

Bergamot is ook een fijne olie om problemen met hormonale oorzaak aan te pakken. Een vettige huid, acne en PMS (= Pre Menstrual Syndrom, dus de week voor de ongesteldheid) zijn de symptomen van een verhoogd oestrogeengehalte. De combinatie met Cypress is dan ook een goede aanrader voor een betere balans.

ANDERE TOEPASSINGEN

Bergamot is een heerlijke olie voor een goede ontspannen spijsvertering. De eetlust wordt gereguleerd en koliek (darmkrampen) en indigestie (slechte vertering) kunnen worden verholpen door wat druppels in een glas water te doen en dit met kleine slokjes na de maaltijd te drinken. Dit kan ook een goede remedie zijn bij galstenen. Maar wonderlijk genoeg zal de pijn bij Reumatische Artritis ook verminderen als je deze olie opsmeert. (Pas wel op met zonlicht dus) Omdat de huid ook gezuiverd wordt door Bergamot en de stress verminderd in het lichaam bij regelmatig gebruik is deze olie ook geschikt voor Psoriasis en eczeem. Ter voorkoming van blaasontsteking en tijdens urineweginfecties is deze olie ook een grote helper.

BERGAMOT BEVORDERT ZELFACCEPTATIE

Als je jezelf vaak oordeelt, weinig eigenwaarde voelt en gevoelens van wanhoop ervaart, geeft Bergamot opluchting en meer optimisme. Het reinigende effect van Bergamot heeft effect op beperkende geloofsovertuigingen (bijv. ik ben niet goed of lief genoeg) en geblokkeerde gevoelens. Mensen dragen een masker van vrolijkheid om de slechte gevoelens over zichzelf te verbergen. Angst zal de boventoon voeren, waardoor ware gedachten en gevoelens niet uitgesproken worden. Bergamot heeft krachtige reinigingseigenschappen die het energie systeem van het lichaam wakker schudt en zodoende meer hoop creëert. Bergamot kan dus heel goed als een natuurlijk antidepressivum worden gezien. Het geeft kracht en moed aan het Innerlijke Zelf om eerlijk en met meer vertrouwen over gevoelens te praten. Als je jezelf leert accepteren en liefhebben, zal je de stemmen van zelfveroordeling gemakkelijker herkennen en kunnen loslaten.

Tip: In de verkwikkende samenstelling of te wel ‘Citrus Bliss’ is er een heerlijke combinatie van Bergamot en ándere citrus-oliën  (Sinaasappel, Citroen, Grapefruit, diverse soorten Mandarijn) en Vanille extract bijelkaar gebracht, die ook een hele fijne keuze zijn voor in je diffuser en voor een opgeruimd en rustig gemoed! Omdat deze mix ook goed kan reinigen en ontsmetten zijn ze ook te vinden in een handcréme, die je handen heerlijk zacht maken en gelijk desinfecteren. (Goed alternatief dus voor alcohol-gel!)

Bronvermelding: http://goudenhorizon.nl/

Disclaimer: Als Natuurgeneeskundig therapeut werk ik complementair (aanvullend) en ondersteunend, dat houdt in dat het altijd raadzaam is een dokter te bezoeken voor de diagnose en behandeling van ziekten! Essentiële olie en andere producten die ik op deze website noem, zijn geen geneesmiddel en staan als zodanig ook niet geregistreerd.

Rijnstraat 5

3371 ST Hardinxveld Giessendam

Tel: 06 124 672 97

Email: atie@amir-massages.nl

 

  • Facebook Social Icon