Basilicum (Basil) 

Basilicum is een heerlijk keukenkruid dat iedereen wel kent. Maar het is veel meer dan dat! dōTERRA extraheert de bladeren, stelen en bloemen tot een 100% pure essentiële ofwel etherische (vluchtige olie) en wij kunnen het puur gebruiken op de huid om de spieren en de botten en onze bloedsomloop te helen en te sterken.

Inmiddels heeft de herfst zijn intrede gedaan. Belangrijk om je immuunsysteem sterk te houden dus! De Essentiële oliën die ik hiervoor heb beschreven zijn allemaal een onderdeel van de Family Physician Kit en terug te vinden op mijn site. Deze kit is een goede start als je wilt beginnen met je eigen apotheek van de Natuur. Oliën hierin kan je gebruiken de herfst en de winter goed door te komen. Ikzelf houd de samengestelde olie: On Guard goed bij hand als ik wat snifferig wordt. En Melaleuca helpt goed bij oorpijn. Maar wist je dat ook Basilicum hier een meester in is?

VERLANGEND TERUGKIJKEND NAAR DE ONTSPANNEN WARME ZOMER?

Nu de zomer op de achtergrond begint te geraken en de kachel weer aan moet, wil ik je graag even terugnemen naar de heerlijke smaken en geuren, die je wellicht weer aan het zonnige Italië helpen herinneren. Basilicum is zo’n wonderkruid dat dat kan. Elk Italiaans gerecht wordt 3 x zo lekker met verse Basilicum, toch? Denk maar eens aan de combinatie Kaas (Mozarella), Tomaat en Basilicum!! Een mooie bijkomstigheid is dat verse Basilicum (door de essentiële olie die erin zit, waardoor alles zo heerlijk geurt) in staat is je bloedsuiker te verlagen na de maaltijd. En dat is  na het eten van pasta wel een goede bijkomstigheid! De Essentiële olie Basilicum is natuurlijk vele malen geconcentreerd, dus nog beter inzetbaar als je dit wilt bereiken. Hiervoor hoef je de olie niet in te nemen, maar kan je het ook op je buik smeren of onder je voetzolen. Want in de keuken is deze Essentiële olie zeker te gebruiken, maar heb je echt aan één druppel genoeg om je eten op smaak te maken. Het helpt de spijsvertering en heeft een sterk krampstillend effect.

HERFST IS EEN TIJD VOOR RUST, WARMTE EN MEER TOT JEZELF KOMEN

Nu de zon zich wat minder laat zien, hebben we meer behoefte aan rust. De bomen verzamelen hun energie door hun bladeren los te laten en voor ons is dat een teken om ook wat rustiger aan te doen. Dat is wel lastig in deze maatschappij, maar als jij er niet voor zorgt, doet je lichaam het wel! We worden rillerig, snotterig, verkouden. Ook hoofdpijn is een veelgehoorde klacht. Het gekke is dat we als we te weinig rust nemen, we ook slechter kunnen slapen, omdat het gewoonweg langer duurt totdat onze spieren warm en behaaglijk voelen. Ik vertel wellicht dingen die je al zelf ondervonden hebt, maar je wist vast nog niet dat als je Basilicum in een diffuser doet, je deze symptomen allemaal snel kan verhelpen. Doordat je spieren beter ondersteund worden en je van binnen meer warm en rustig wordt door de Basilicum is het dé olie voor deze tijd van het jaar.

PIJN IS NIET FIJN!

Zelf gebruik ik de Basil van dōTERRA vooral als ik of mijn klein(kinderen) oorpijn ervaar. De pijn is echt sneller weg dan dat je een paracetamol in kan nemen. Gewoon een beetje olie achter het oor strijken met je pink en vervolgens de pink even in de gehoorgang wrijven.

Maar ook bij een slijmbeursontsteking, Carpal Tunnel Syndrome, Hernia en Migraine (speciaal bij mensen die verstoorde lever en galblaaswerking hebben) wordt deze olie met veel succes als ondersteuning ingezet.

EHBO MIDDEL

Basil is een olie die eigenlijk onmisbaar is in jouw huis, heerlijk in je eten, maar nog veel belangrijker als EHBO middel! (Snij)wondjes, insectenbeten, mondzweertjes en buikkrampen zijn snel verleden tijd. Je kan het ter plekke smeren. Maar ook verkoudheid, slijmhoest en bronchitis zijn met Basil sneller over. Hiertoe kan je de olie op de borst smeren, maar ook in de diffuser doen. Het slijmoplossend vermogen van Basil is namelijk groot.

VROUWENKLACHTEN

Ook bij veel voorkomende vrouwenklachten is Basil een grote helper in het bevorderen van je gezondheid. Het kan Menstruatieproblemen (te weinig), (pre)menopauze, blaasklachten, kuitkrampen en zelfs onvruchtbaarheid verminderen. De Fransen gebruikten veelal Basilicum om geestelijke (chronische) vermoeidheid tegen te gaan. Tijdens een bevalling is Basilicum ook een goede keuze. Het geeft kracht en helpt de spieren hun werk beter te doen, tegelijk brengt het de borstvoeding goed op gang. Tijdens de zwangerschap kan je deze olie beter niet gebruiken en ook bij epilepsie niet gebruiken (alhoewel men dat vroeger wel deed, vanwege het krampstillend effect, blijkt het toch geen goede optie.)

EMOTIONELE KANT: KRACHT VOOR HET HART EN ONTSPANNING VOOR DE GEEST

De geur van Basilicum brengt kracht aan het hart en rust voor het brein. Daarom is deze Essentiële olie ook geweldig ter ondersteuning en meer rust bij autisme, rusteloosheid, angst, depressie, Burn-Out, overspannenheid, stress, bijnieruitputting en chronische vermoeidheid. In deze wereld zijn er veel prikkels, alles gaat zo snel of moet zo snel, dit kan een enorme belasting geven en veel mentale stress. Basilicum kan de bijnieren sterken en het lichaam helpen zijn natuurlijke ritme van slaap, activiteit en rust terug te vinden. Het geeft gevoelens van hoop en optimisme, waardoor er minder snel naar verslavende (verdovende of stimulerende) middelen wordt gegrepen. Doordat de balans wordt herstelt en meer energie wordt ervaren, voelt men zich spoedig beter en beter worden. Mijn advies is om de Basilicum olie minstens 2 x per dag te gebruiken onder de voeten, (op de buik), op de slapen en op de polsen (voor jonge kinderen en mensen met een gevoelige huid verdunnen met kokosolie) bijvoorbeeld in de ochtend en voor het slapen gaan. En regelmatig de olie in de diffuser te verdampen.

De ondersteuning in het genezingsproces met Essentiële olie gaat dus veel verder dan alleen de fysieke kwalen die ik heb genoemd. Zoals de Bachremedies, waarmee ik vroeger veel werkte, inspireren deze oliën met een energie die invloed heeft op je gemoed. Optimisme en meer zin en puf in het leven kan iedereen wel gebruiken in deze stressvolle wereld. We kunnen leren om te beslissen dat de buitenwereld en omstandigheden geen invloed heeft op hoe wij ons willen voelen. Uiteindelijk heb je alleen controle over je innerlijke wereld, Basil helpt daarbij, waardoor je meer gaat genieten van het leven.

Bronvermelding: http://goudenhorizon.nl/

Disclaimer: Als Natuurgeneeskundig therapeut werk ik complementair (aanvullend) en ondersteunend, dat houdt in dat het altijd raadzaam is een dokter te bezoeken voor de diagnose en behandeling van ziekten! Essentiële olie en andere producten die ik op deze website noem, zijn geen geneesmiddel en staan als zodanig ook niet geregistreerd.

Rijnstraat 5

3371 ST Hardinxveld Giessendam

Tel: 06 124 672 97

Email: atie@amir-massages.nl

 

  • Facebook Social Icon